X

IKEA

Read on to see how we helped build-it-yourself furniture giant IKEA erect a temporary warehousing unit to store wooden panels and other raw materials destined to enter the funiture manufacturing process.

temporary structure

BACKGROUND

IKEA is a multinational group, with Netherland headquarters, that designs and sells build-it-yourself furniture, kitchen and home accessories. It is known for its modern interior designs and eco-friendly work. In 2008, IKEA was named the world’s largest furniture retailer and it hasn’t looked back since. Its founder was 17 when he was listed as one of the ten richest people in the world by Forbes Magazine.

IKEA operates over 340 stores in 28 countries and launches 2500 products every year. They have production units in 10 countries in the world, one of which being Lure, France. At this manufacturing plant in eastern France, IKEA required temporary warehousing to store wooden panels destined to enter the furniture manufacturing process.

The total required covered area was 1,375 sq. m. with a few technical challenges such as a required minimum height of 6 metres and the water ingress and humidity issue. With temporary warehouses being connected to an existing building along 75 metres, keeping the connection water tight and channeling the rainwater away from the valley gutter in between was quite challenging.

This was all necessary to ensure the safe storage of the wooden panels and maintain the high quality of products, in line with IKEA’s values and mission to “create a better everyday life for the many people”.

Fabric clad temporary storage shelter

HOW DID WE HELP?

The next challenge would be to make the installation snow-resistant, with the IKEA site being situated at an altitude of 300m and prone to snow falls. This meant that we needed to focus on whether the structure was safe and durable for long-term use in these extreme weather conditions.

Finally, the periphery of our temporary warehouses would have to be made water tight along the ground. Water ingress and humidity was not an option due to the nature of the goods stored inside and the necessity to maintain the highest quality materials which would eventually end up as furniture inside people’s homes. This was achieved thanks to a peripheral bitumen strip along the ground as the warehouse were erected and anchored to an existing tarmac base. The overall humidity inside the warehouses would indeed have to be contained, so an internal anti-condensation membrane was fitted. Together with quite complex guttering arrangements we managed to keep the rain water away from the warehouses.

Forklift access doors, emergency exit doors, basic lighting and emergency lighting would also be required and fitted to assist in the IKEA staff’s day to day job roles.

The warehouses were initially erected for a 12-month hire term and stayed in place 18 months in total. Regular checkup visits, in particular during winter months, ensured the warehouses were kept in perfect working condition.

Being responsible for the structure that stored the raw materials, and as IKEA is a vision-driven company we looked at the bigger picture and worked to our highest standards to ensure the safety of the staff and quality of products was at the forefront of the project. This helped to ensure that IKEA’s final products would indeed create “a better day to day life for the many people” and we are so pleased to have been a part of that.